Родителски протест набира скорост в интернет

Инициативен комитет на родители, регистрирани в портала BG-Mamma и сайта на СПОД "Български бебе център”, излезе с петиция за защита на книжовния български език.
Родителите настояват да се запази усвояването на книжовния български език като част от държавните образователни изисквания, като се позовават на т.4, чл.16 от закона за народната просвета.
Инициаторите протестират срещу обявения в българските медии Законопроект на Министерския съвет за изменение и допълнение на Закона за народната просвета (внесен в НС на 25.01.08 г.) в частта, която касае отпадането на т. 4, чл. 16. При действащи сега закон тя гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”
„Като граждани и родители настояваме да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата. Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания!”, се посочва в петицията.
Родителите са силно обезпокоени от все по-ниската степен на владеене на родния ни език през последните години, особено сред учениците. Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език, настоява протестното писмо.
“Защитавайки родния си език, ние защитаваме своята история, култура и национална идентичност. Настояваме да не бъде погазвана Конституцията на Република България!”, казват родителите.
В конституцията изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският. Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.
Инициаторите призовават всички български граждани да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България.

по темата: „Родителски протест набира скорост в интернет”

добавете коментар...

  1. сети

    За какво точно става въпрос. На какъв език ще учат?

  2. grigo

    Но тези, които остават тук, трябва да знаят и да говорят на български! А не след 20 години само цигански и турски да слушам!

  3. marto

    Според мене българският език не трябва да е на задължителна матура, защото като отида в чужбина български няма да ми искат

Коментар