Европейските ISP-та не искат да бъдат ченгета в мрежата

Плановете за гонене от мрежата на потребители, които споделят файлове, бяха отхвърлени през миналата седмица. Европейските политици направиха своя избор, гласувайки срещу идея, за която много организации и потребители се страхуваха, че ще влезе в противоречие с човешките права и свободи.
Според системата за сурово наказание след три провинения, подкрепяна от индустрията за съдържание, от група ISP-та и от президента на Франция Никола Саркози, пиратите, които бъдат хванати три пъти в нарушение, ще бъдат изхвърлени от мрежата завинаги.
Този план се роди във Франция след множество дискусии между френското правителство и музикалната и интернет индустрии в страната. Смята се, че идеята е била разпространена и извън пределите на Франция под влиянието на Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI), която представлява музикалната индустрия в 73 отделни държави.
ISP-тата обаче нямат голямо желание да играят ролята на кибер-ченгета. Освен това системата за три нарушения и изгонване от мрежата срещна сериозна съпротива от страна както на интернет доставчиците, така и на потребителските организации.
И докато френската версия на този план ще влезе в парламента на страната през месец май, то във Великобритания законопроектът бе замразен, след като интернет доставчиците изразиха своето несъгласие с него.
Резултатите от гласуването в Европейския парламент не обвързват законово страните-членки на ЕС, което означава, че всяка държава може самостоятелно да имплементира каквито правила самата тя смята за подходящи. От американския вестник “Ню Йорк Таймс” наричат вота „символичен”, отбелязвайки, че съпротивата срещу плана отразява малко или много цялостното отношение на членовете на ЕС.
Но това може да се промени, когато Франция поеме председателския мандат в ЕС. Много специалисти очакват именно тогава Саркози да започне масивна кампания в подкрепа на идеята за изхвърляне на пиратите завинаги от Интернет.

Коментар