Китай изпревари САЩ като основен пазар за iPhone

Китай отнема една по една короните на САЩ - вече е най-голям пазар за iPhone

Китай отнема една по една короните на САЩ – вече е най-голям пазар за iPhone, след като бе признат и за най-голямата икономика в света

За първи път през четвъртото тримесечие на 2014 г. продажбите на iPhone в Китай превишиха тези в Съединените щати, сочи проучване на швейцарската банка UBS. Така азиатската страна се превръща в основния пазар за Apple.

В периода октомври-декември 2014 г. Apple е продала 69,3 млн. броя смартфона iPhone 6, като над една трета от тях (35%) са реализирани в Китай – ръст от 13% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година.

Делът на САЩ в продажбите на iPhone 6 възлиза на 29% за разглеждания период. Така Китай категорично изпревари САЩ като най-голям пазар за епълския смартфон.

Нещо повече, изнесените данни касаят само светлата част на пазара, т.е. продажбите по официалните канали, които започнаха по-късно в Китай отколкото в САЩ. В действителност, много китайски бизнесмени купиха големи количества iPhone 6 от „първата вълна” в други страни, вкл. САЩ, и ги продадоха в Китай на завишени цени.

Засега няма достоверна информация какъв е обемът на „сивия” пазар за iPhone в Китай. Несъмнено, продажбите на флагманския смартфон на Apple в азиатската страна са доста по-високи от официално обявените и вероятно разликата със САЩ ще нараства в бъдеще.

Коментари по темата: „Китай изпревари САЩ като основен пазар за iPhone”

добавете коментар...

  1. адв

    Това не е хубава новина за ябълката. Показва ,че Американците поумняват и тази година С
    амсунг ги изпревариха в продажбите там.

Коментар