На хоризонта: 12-ядрени мобилни процесори

Meditek може да стане първият производител на мобилни процесори с 10 и 12 ядра

Meditek може да стане първият производител на мобилни процесори с 10 и 12 ядра

Мобилните процесори с 64-битова архитектура и четири изчислителни ядра ще станат стандартен компонент при смартфоните от начално и средно още тази година, очакват наблюдателите на пазара. По-класните устройства пък ще имат осемядрени процесори.

Същевременно, някои разработчици на чипове като Mediatek вече планират да увеличат броя на ядрата в своите процесори отвъд тези граници. Според публикация в Gizchina.com, към края на 2015 г. Mediatek ще представи SoC (система на чип) с 10 и дори 12 изчислителни ядра. Подобeн чип ще предизвика трус на мобилния пазар.

Резонен е въпросът – необходими ли са толкова много ядра на мобилните устройства? Очевидно, чe увеличаването на броя им води до по-голяма консумация на енергия и до намаляване на времето за автономна работа на смартфоните от висок клас, което и сега е малко.

Но ако Mediatek пусне чипове с 10 и 12 ядра, останалите производители, сред които Qualcomm, ще бъдат принудени да последват примера на своя конкурент, за да не загубят престиж в очите на потребителите.

В момента Mediatek е един от най-големите производители на мобилни процесори. През миналата година компанията постигна рекордни приходи от 213,06 млрд. тайвански долара, или около 6,68 млрд. щатски долара. Mediatek продаде над 30 милиона чипа с поддръжка на 4G – те съставляват около 20% от целия обем на производството й.

Коментари по темата: „На хоризонта: 12-ядрени мобилни процесори”

добавете коментар...

  1. Ханс

    Като с резолюцията – за чий му е на 4-5 инчов телефон HD резолюция? Ти на малък монитор не виждаш разлика между 720p и 1080p, пък камо ли на телефона. Всичко е за перене, и дуене пред потребителите. Ядрата – същата работа. Само ток хаби.
    И съм съгласен за лаптопите – доста трудно, и доста пари дадох за лаптоп с i7 с четери ядра. Оказа се че лаптопските процесори не са много модели с 4 ядра, и за по-сигурно трябва да се проверява на сайта на Intel, щото повечето сайтове си мислят, че Hyperthreading-a са ядра 🙂

  2. Иван

    Не са заспали нарочно поставят на заден план десктоп и лаптоп компютрите – за сметка на смартфоните. Може да е учудващо но маса хора не им трябват компютри изобщо да цъкат там по улиците смартфони. Плюс това печалбата и далаверата е много повече с мобилниците …

  3. Емили

    Въпросът е къде се намира Десктоп пазара и лаптопите в този свят след като телефоните сложиха вече с 12 ядрени кога ще се събудят Мастодонтите
    Кога ще налазят осемядренки в лаптопи и десктопи та да има прилично бързодействие

  4. Anonymous

    На някои хора и 4 ядра са много те горките искам 12 да пускам за какво са му на човек толкова ядва във смарфон пълна глупост е ако се ползва със windows и се работи като декстоп ще е доволна работа иначе няма смисъл от толкова много според мен лично разбира се 😉

  5. -_-

    Тези скоро ще започнат да конкурират GPU-тата по брой ядра 😀

  6. Красимир

    “гадина” да се коригира на година

Коментар