AMD отново търпи големи загуби

Новините от AMD в последно време стават все по-тревожни. В началото на този месец компанията съобщи, че ще съкрати 1 600 свои служители до края на 2008 година, което се равнява на 10% от работната й сила.  Няколко дни след това изявление технологичният директор на AMD, Фил Хестер, се оттегли от поста си, като засега компанията още не му е намерила заместник.
Сега AMD съобщава още по-обезпокояващи новини, свързани с доклада за приходите й през първото тримесечие на 2008 година, съобщава dailytech.com. Както беше предвидено по-рано, приходите на производителя на процесори са намалели с 15% на $1.505 милиарда в сравнение с предишното тримесечие, като отчетената нетна загуба се равнява на $358 милиона. Оперативните загуби са $264 милиона, а освен това компанията е трябвало да плати и разходи в размер на $50 милиона, свързани със закупуването на ATI през 2006 г.
След като през цялата изминала година AMD регистрираше само загуби, в момента компанията се опитва да преструктурира своя бизнес. Планът на процесорния производител включва най-обстойно изследване на всички отдели и подразделения, след което компанията ще вземе решение дали да продаде някои от тези, които се представят под необходимото ниво.
Тези ходове ще имат за цел да направят AMD отново печеливша компания през втората половина на 2008 година. Според някои анализатори, основната цел за съкращения в AMD ще бъде отделът й за потребителска електроника, тъй като той не представлява съществена част от бизнеса на компанията. В момента AMD трябва да се фокусира върху процесорите за персонални компютри и сървъри, както и върху графичните такива, посочват анализаторите.

Коментар