ЕС подхвана интернет и за тероризма

Страните-членки на Европейския съюз се съгласиха в края на седмицата да затегнат законите срещу пропагандиране на тероризъм, с което ще се опитат да ограничат използването на Интернет от страна на военни групировки, съобщи news.yahoo.com. Министрите на правосъдието и на вътрешните работи в ЕС също се договориха в Люксембург за съставяне на план за действие, който има за цел да спре групировките да си набавят експлозиви от Мрежата.

Интернет е станала много важна за военните групи, позволявайки им да споделят ноу-хау, планове за операции, както и да разпространяват своята пропаганда, достигайки до масовата публика, посочват представители на полицията. Министрите на ЕС се съгласиха с текст, в който се казва, че Мрежата се използва, за да вдъхновява и мобилизира местни терористи, а освен това тя играе ролята и на виртуален тренировъчен лагер.

Всяка страна-членка ще вземе необходимите мерки, за да се пребори с престъпленията, свързани с тероризъм, които включват публична провокация към извършване на терористични престъпления, набиране на терористични кадри, обучение в тероризъм. Представители на ЕС казаха, че членките на Съюза могат да дефинират и обучението, и набирането на хора за терористично престъпление, но не са задължени да го правят.

За да бъдат предотвратени протестите от страна на организациите за защита на гражданските права, в законите се отбелязва, че новите мерки срещу тероризма няма да бъдат използвани за ограничаване на свободата на словото и на медиите. Преди да влезе в сила, новият антитерористичен закон трябва да бъде одобрен от министрите, след като премине през националните парламенти, където ще бъде обсъден.

Страни като Испания и Италия вече наказват публичната провокация към тероризъм, но други държави, като скандинавските, ще трябва да променят своето законодателство, за да изпълнят изискванията на новия закон, посочват от Европейската комисия.

Според плана на министрите за подобряване на сигурността, отнасяща се до експлозивите, ще бъде създадена система за ранно предупреждаване за откраднати експлозиви и детонатори, която се очаква да заработи до края на тази година. На срещата си в Люксембург министрите са се съгласили да изградят до края на 2008 г. система European Bomb Data System, която ще дава на правителствата и на полицията постоянен достъп до информация, отнасяща се до инциденти, включващи експлозивни устройства.

Коментар