Apple може да вгради мобилни процесори в Mac

apple_a_chip_top

Apple търси алтернатива на Intel и може да заложи на собствени процесори в компютрите си

В близките една-две години Apple ще започне да заменя процесорите на Intel в компютрите си със свои собствени чипове, твърди анализаторът Минг-Чи Куо от KGI Securities, който е известен с точните си прогнози.

По неговите думи, още през следващата година потребителите на макинтоши ще получат възможност да избират модификации с фирмения чипсет Apple A, използван в iPhone и iPad, вместо с традиционните CPU от Intel.

Apple има основание за подобен ход, тъй като в най-скоро време производителността на нейните мобилни процесори ще достигне ниво, сравнимо с това на чиповете Intel Atom и Core i3, отбелязва анализаторът.

Процесорите Apple A могат да намерят приложение както в персоналните компютри от семейството Mac, така и в линията ноутбуци Air и компактните модели Mac mini. Подобна стратегия ще позволи на Apple да контролира по-добре процеса на разработка на своите фирмени продукти и да не зависи в толкова голяма степен от Intel.

Apple започна да използва процесори на Intel преди девет години. Слухове, че компанията от Купертино търси алтернатива на своя основен доставчик, циркулират непрекъснато, като сред обсъжданите варианти е използване на AMD процесори в някои Mac компютри.

Коментар