Интернет ще изчерпи пространството си до 2010 година

Без нови инвестиции настоящата мрежова архитектура на Интернет ще достигне лимита на своя капацитет през 2010 година, твърдят от американския телекомуникационен гигант AT&T. Лидерът в телекомуникациите в САЩ предупреждава, че сегашните системи, които съставляват Интернет, няма да могат да се справят с нарастващото количество видео материали и генерирано от потребителите съдържание, което се качва в Мрежата.
Именно възходът на онлайн съдържанието се намира в центъра на драматичните промени, които засягат Интернет днес. Американската компания си ангажира с умопомрачителната прогноза, изнесена в silicon.com, че
за период от три години, считано от днес, 20 домакинства ще генерират повече трафик, отколкото цялата сегашна Мрежа.
Данните от проучванията на AT&T показват, че само за САЩ са нужни поне $55 милиарда инвестиции в нова инфраструктура през следващите три години.
Говорейки за нуждите в световен мащаб, от компанията посочват, че сумата скача на $130 милиарда, за да се подобри цялата Мрежа. Ако това не се направи, то през 2010 година ще се сблъскаме с изчерпването на физическия капацитет на Интернет. Телекомуникационната компания твърди, че
невижданата нова вълна на широколентов трафик ще се увеличи 50 пъти до 2015 година
В момента AT&T инвестира $19 милиарда, за да поддържа своята мрежа и за да засили нейния гръбнак.
По-голямото търсене на видео материали с висока резолюция (HD) ще увеличи още повече натиска върху инфраструктурата на Интернет. Като пример от компанията посочват, че на всяка минута в YouTube се зареждат по 8 часа видео. Много скоро обаче всичко ще стане HD, а видеото с висока резолюция е между 7 и 10 пъти „по-гладно” за широколентова връзка в сравнение с обикновения формат. Според предвижданията на AT&T,
видеото ще представлява 80% от общия трафик през 2010 година, докато сега е едва 30%
Интернет съществува благодарение на инфраструктурата, предоставена от група компании, предимно частни, което означава и, че Мрежата се ъпгрейдва и поддържа от частни инвеститори. AT&T смята, че правителствата не бива да се намесват в управлението на Интернет, без обаче да изразява несъгласие с термина „мрежова неутралност”.
Въпросният термин се отнася до разразилата се в момента кампания, призоваваща правителствата да издадат закони, които да не позволяват на ISP-тата да искат заплащане от доставчиците на съдържание, за да дават приоритет на техния трафик. Този дебат е много по-разгорещен в САЩ, отколкото в Европа, тъй като в Америка конкуренцията между ISP-тата е по-слаба.
Според създателите на съдържание, мрежовата неутралност трябва да се защити със закони, за да бъдат облагодетелствани потребителите и за равнопоставеност на целия Интернет трафик. Мрежовите оператори и доставчиците на услуги опонират с това, че Интернет вече не е равен за всички и, че съществуват различни видове трафик, като например VoIP, които изискват приоритет по подразбиране.

Коментар