Twitter поскъпна след слух за продажба

Twitter е отдавнашна цел на Google и евентуална сделка няма да е изненада

Twitter е отдавнашна цел на Google и евентуална сделка между двете компании няма да е изненада

Акциите на Twitter поскъпнаха с 3,3% след появилите се слухове за придобиване на микроблогърската социална мрежа от Google.

Ръководствата на двете компании обаче не са потвърдили официално, че преговарят за подобна сделка. В интервю за CNBC анализаторът Робърт Пек от SunTrust Robinson Humphrey обяви, че е възможно Google да купи Twitter, но самата сделка е сложна за реализация.

Той припомни, че подобни слухови циркулират в мрежата от 2009 г., когато Google беше готов да плати 10-20 млрд. долара за Twitter – преди социалната мрежа да излезе на борсата.

В момента пазарната капитализация на Twitter превишава 25 млрд. долара. Но предвид темпа на ръст на приходите й, потенциалните купувачи ще трябва да приготвят не по-малко от 40 милиарда долара, ако искат да притежават Twitter.

По думите на Робърт Пек, Google е наясно, че Twitter има най-добрата технология за търсене в реално време, така, че покупката й резонна. Освен това Google разполага с достатъчно кеш – над $64 млрд. към край на третото тримесечие на 2014 г., за да си позволи покупка на Twitter.

Коментар