Клъстер Зелен Товарен Транспорт и Фондация „ ИКТ Клъстер” подписаха меморандум за сътрудничество

Клъстер Зелен Товарен Транспорт и Фондация „ ИКТ Клъстер” подписаха меморандум за сътрудничество и развитие на бизнес възможностите между двата сектора. Целта на меморандума е създаване на по-тясно сътрудничество между двете организации, които се ангажират да работят в сферата на интелигентния транспорт и „зелената” икономика в България и региона.

Двата клъстера ще проучват  възможностите за развиване на национални, регионални и международни партньорства в различни области свързани с внедряването на иновации и интелигентни решения в областта на транспорта, водещи до повишаване ефективността на сектора и по-големият му принос за опазване на околната среда и намаляване на вредните газове.

Бизнес организациите ще съсредоточат своите усилия в реализирането на проекти и трансфер на европейски и световни практики в областта на интелигентните транспортни системи.

Клъстер Зелен Товарен Транспорт е основан 2011 г. в София като първият съюз на вертикално интегрирани бизнес операции в България в сектора на мобилност на товарите. Клъстерът обединява всички транспортни модалности в страната – терминали, спедитори, посредници и оператори. Стратегическа цел за развитието на Клъстер Зелен Товарен Транспорт в дългосрочен план е възможното му естествено развитие като български интермодален оператор, който да запълни празнината между товародателите, получателите и железопътния транспорт.

Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“ е клъстерна  инициатива, подкрепяща и насърчаваща създаването и развитието на клъстери в областта на информационните и комуникационните технологии в България. ИКТ Клъстер е основан през 2005 г., като основната цел на организацията е повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия от ИКТ бранша, чрез насърчаване на сътрудничеството и създаване на нови бизнес възможности.