Sony Ericsson отчете спад от 48% през първото тримесечие

Производителят на мобилни телефони Sony Ericsson съобщи за спад в чистата печалба от 48% за първото тримесечие на годината. Причина за това са слабите продажби, които компанията е реализирала на пазарите, където оперира, съобщи siliconvalley.com.
Акциите на джойнт венчъра на Sony и Ericsson отбелязаха също рязък спад от над 7% през миналия месец, след като от компаниите обявиха, че забавянето в растежа на пазара за хендсети от висок и среден клас ще се отрази негативно на техните резултати за Q1 на 2008 година.
Въпреки слабите продажби за тримесечието, от Sony Ericsson очакват глобалният пазар за хендсети да нарасне с около 10% през тази година, на фона на продадените над 1.1 милиарда броя устройства през миналата. Компанията предвижда най-голям растеж на развиващите се пазари.
Чистата печалба на обединението на японската и шведската компании за тримесечието, което приключи на 31 март, е в размер на 133 милиона евро, което е значителен спад в сравнение с 254-те милиона евро от Q1 на 2007.
Продажбите на компанията са паднали на 2.7 милиарда евро в сравнение с 2.9 милиарда евро за същия период от миналата година.
Продаденият брой хендсети, за който Sony Ericsson предупреди, че ще бъде по-нисък през първото тримесечие на 2008, е достигнал 22.3 милиона, което е почти равно на предвидените 22 милиона.
Пазарният дял на компанията е паднал с около 1% през първите три месеца на годината, достигайки 8%.
Продуктите на Sony Ericsson са били приети много добре на пазара през изминалото тримесечие, посочват от компанията. Производителят на хендсети ще продължи да инвестира в разширяване на своето портфолио с цел да достигне по-голямо разнообразие от потребители както на новите, така и на старите пазари.

Коментар