Продажбите на Vista лицензи достигнаха 140 милиона

140 милиона лиценза за Vista е продала Microsoft от пускането на операционната система в навечерието на 2007 година до края на третото тримесечие на 2008-а, става ясно от изявление на корпоративния директор за връзки с инвеститори Колийн Хили, цитирано от американски медии.
Само за първото тримесечие на настоящата година продажбите възлизат на 40 милиона броя лицензи. Това е известен ръст спрямо предходното тримесечие, отбелязва Хили. За цялата 2007 година Microsoft е успяла да продаде 100 милиона лиценза за Vista.
Същевременно приходите на поделението за клиентски софтуер на корпорацията са намалели с 24% през първото тримесечие на 2008-а, в сравнение със същия период на миналата година, до 4,03 милиарда долара. Причина за спада, според финансовия директор Крис Лидел, е преобладаващата част в общите продажби на евтините и ОЕМ версиите на Vista.
Като цяло, чистата печалба на Microsoft за тримесечието е намаляла до 4,39 милиарда долара – от 4,93 милиарда за същия период на миналата година. Приходите на софтуерната корпорация са нараснали с 0,4% за периода и достигат 14,45 милиарда долара.

Коментар