Bosch купи разработчика на IoT софтуер ProSyst

Bosch планира да придобие разработчика на междинен и интеграционен софтуер ProSyst – компания с офиси в София и Кьолн и 110 души персонал.

Сделката ще се реализира от дъщерното дружество на немския гигант – Bosh Software Innovations GmbH. Предстои одобрение от антитръстовите органи. Цената на придобиването не се съобщава.

ProSyst специализира в разработката на софтуер за „интернет на нещата”, който улеснява взаимодействието между свързаните устройства и централна облачна система. Клиенти на компанията са производители на техника, автомобили и компютърни чипове, фирми от областта на телекомуникациите и енергоснабдяването.

Софтуерът на ProSyst, базиран на Java и технологията OSGi, може да бъде инсталиран, актуализиран, спиран или деинсталиран автоматично и дистанционно, без да е необходимо рестартиране на устройството. Отдалеченият достъп най-често се осъществява чрез интеграционен софтуер, осигуряващ интелигентно контролиране и настройване на устройствата от разстояние.

Например, софтуерът може да анализира получена информация за цените на тока или прогнозата за времето и да я прехвърли към отоплителната система, която ще се включи на икономичен режим.

Софтуерът на ProSyst поема и ролята на „преводач” – за да се свържат отоплителната система, домакинските уреди и камерите за видеонаблюдение в умния дом, всички те трябва да „говорят” на един език. Това е доста трудно, когато устройствата са от различни производители, ползват различни протоколи за комуникация или не могат да се свързват с интернет.

Bosch Software Innovations предлага цялостни решения за „интернет на нещата”. Основният продукт на компанията е платформата „Bosch IoT Suite”, която след сделката ще бъде допълнена със софтуер на ProSyst, най-вече в компонентите за управление на устройствата.

Коментар