Европейски издател купи Нет Инфо.БГ

Европейският издател „Sanoma Magazines International” (SMI) придоби 68% от „Нет Инфо.БГ”, съобщиха от българската дигитална медийна компания. Стойността на сделката не беше обявена.
Няколко фирми за рисков капитал и частни лица са акционерите, които продават дела си, уточниха от НетИнфо.БГ. SMI ще прикани и други акционери, които държат около 15% от акциите, да продадат дяловете си.
В допълнение, според споразумението с останалите инвеститори в Нет Инфо.БГ, SMI ще изкупи техните дялове, които възлизат на близо 17%, до 2011 г. Сделката следва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.
Нет Инфо.БГ е собственик на популярните сайтове Abv.bg, Gbg.bg, Vbox7.com и Netinfo.bg. За 2007 г. компанията отчете приходи от продажби в размер на 4.6 милиона лева при 127 служители на пълен работен ден към края на годината.
SMI, с централен офис в Амстердам, Холандия, е бизнес подразделение на Sanoma Magazines, издател на над 300 списания в 13 държави, ориентирани основно към женската аудитория и B2B. SMI управлява дейността на Sanoma Magazines в Русия, Централна, Източна и Югоизточна Европа. Приходите на компанията за миналата година възлизат на €283.4 милиона.
Освен печатни издания, Sanoma Magazines развива дейност и в сферата на дигиталните медийни продукти и услуги, където има водещи позиции в Унгария и Холандия. Договорът за придобиване на „Нет Инфо.БГ” е в унисон с тази стратегия.  
Sanoma Magazines е подразделение на SanomaWSOY, европейска медийна група с дейност в над 20 държави.
В България Sanoma Magazines International присъства чрез компанията Санома Блясък България – издател на списания, сред които Блясък, Cosmopolitan, Максимум и др. Нет Инфо.БГ и Санома Блясък България ще продължат да функционират като самостоятелни компании, за да се фокусират върху основния си бизнес. Изпълнителен директор на Нет Инфо.БГ ще остане Виктор Пенев.
“Това придобиване отразява амбициите ни да станем лидер на пазара на дигитални медийни продукти и услуги, какъвто сме на пазара на печатни издания. Чрез сделката с „Нет Инфо.БГ” мигновено постигаме тази цел в България”, заяви Каус Хоус, изпълнителен директор на SMI.

Sanoma Magazines International” е компания, в чиято стратегия и култура Нет Инфо.БГ се вписва чудесно. Тази бизнес комбинация ще засили позицията на Нет Инфо.БГ на българския пазар и ще отвори нови хоризонти за продуктово развитие и бизнес растеж”, каза Виктор Пенев.

Междувременно Sanoma Magazines International, чрез своята компания в Русия, придобива 55% от акциите на местния издател на списания Lux Media, става ясно от съобщение в сайта на SMI. И в тази сделка има опция за изкупуване на останалите 45% от придобитата компания.

Продажбите на Lux Media, която издава списания за мода, недвижими имоти и др., възлизат на 4 милиона евро. В компанията работят 50 души.

Коментар