Компютрите на Lenovo съдържали адуер

Много от лаптопите на Lenovo съдържат предварително инсталиран адуер, алармираха потребители

Много от лаптопите на Lenovo съдържат предварително инсталиран адуер, алармираха потребители

Потребители на Lenovo се оплакаха в официалния форум на компанията, че новите й компютри съдържат рекламен софтуер (адуер), който се активира след началното стартиране.

Рекламният софтур Superfish е инсталиран на огромен брой лаптопи Lenovo, съобщи Thе Next Web. Приложението показва реклама от външни компании в резултатите от търсене в Google и в сайтове, без разрешението на потребителя.

Superfish показва оферти в резултатите от търсене през лаптопи Lenovo с Internet Explorer и Chrome

Superfish показва оферти в резултатите от търсене през лаптопи Lenovo с Internet Explorer и Chrome

Подобен тип софтуер се нарича адуер и обикновено се отнася към категорията на зловредните програми. Superfish влияе на работата на браузърите Internet Explorer и Chrome.

Администраторът на форума Марк Хопкинс заяви още в края на януари, че компанията ще отстрани зловредния софтуер чрез автоматично обновление.

В защита на Lenovo той твърди, че Superfish помага визуално на потребителите да намерят желаните продукти и освен това програмата анализира изображения и показва идентични предложения, които могат да се окажат по-евтини.

Марк Хопкинс заяви също, че по време на първоначалната настройка на лаптопа потребителите могат да се откажат от Superfish и програмата да остане неактивирана.

Междувременно, Lenovo излезе с официално изявление по случая. Компанията обяви, че от януари не инсталира Superfish на компютрите си и, че е прекратила продажбите на продукти, на които е инсталиран този софтуер. Освен това Superfish е бил деактивиран от всички вече продадени компютри с него.

Коментари по темата: „Компютрите на Lenovo съдържали адуер”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Я гледай и китайците шпионирали. Я пък досега съм си мислел, че само ония мръсни капиталисте от америка.

    Като се сетя експерта от Позитано, Драгомир що попръжни ги попръжи тия американци …

  2. Фофу

    Да и като си вземеш кракната версия тя е чиста като сълза, няма нищо даже съмнително на нея. От замунда гарантират.

  3. abv

    Препоръчително е да се купуват единствено компютри без предварително инсталирана операционна система. Абсолютно всички OEM vendor-и, които включват операционна система, вграждат минимум 10-20 “допълнителни полезни” програми, които са пълни боклуци, забавят компютъра и му пречат. Но компютърните производители получават пари за тези “полезни” програми – много пари. Потърсете в Интернет за сделки между Symantec/McAfee с производители на компютри.
    Преди време е имало и други такива случаи (като описаните по-горе). Купувате си чист компютър, сами си инсталирате чиста/pure версия било то на Windows или нещо друго, и нямате подобни грижи, зависите значително по-малко от бизнес интереси.

  4. abv

    Още по-голям проблем е онзи търтей McAfee, който не засича този adware

Коментар