Европейската комисия разреши на Oracle да купи BEA

Oracle, третият по големина производител на софтуер в света, получи позволение от антитръстовите регулатори на Европейската комисия да завърши сделката си за закупуване на BEA Systems за сумата от $8.5 милиарда, предаде Асошиейтед Прес.
В свое изявление от Комисията посочват, че комбинираната сила на BEA и Oracle ще срещне няколко много силни конкурента на пазара за интегриращ софтуер, сред които са IBM, Sun, Microsoft и SAP, което ще предостави на потребителите достатъчно богат избор.
BEA разработва мидълуер софтуер, който помага на корпоративните системи да взаимодействат. С негова помощ компаниите интегрират системи, които първоначално не са били разработени да комуникират помежду си.
Oracle вече продава подобни продукти, но сървърните приложения Weblogic на BEA и WebSphere на IBM се считат за стандарти в този тип софтуер за интеграция.
Сделката с BEA е най-голямата покупка на Oracle, откакто компанията плати $11.1 за PeopleSoft през 2005 година. През последните три години производителят на софтуер е похарчил около $35 милиарда, купувайки своите по-малки конкуренти, с цел да предложи всичко на клиентите от базата данни до софтуера за бизнес приложения.
Анализаторите очакват тази сделка да отприщи вълна от уволнения сред работната сила от 4 100 души на BEA. Повечето от съкратените служители ще получат пакети за прекъсване на договора си, като част от плана на BEA, възприет през миналата година, когато бордът на компанията се опита да откаже на Oracle.
От Oracle също признават, че планират да извършат съкращения в опитите си да увеличат печалбата от тази сделка, но не разкриват информация за мащаба на уволненията. След 28 февруари софтуерният гигант вече разполага с над 80 000 служители из целия свят.

Коментар