Microsoft ще поддържа XP до 2014 година

Високопоставен шеф от Microsoft успокои привържениците на Windows XP, че компанията ще осигури поддръжка на операционната система до 2014 година.
В своя блог Джеред Праудфут, ръководител на отдела по жизнения цикъл на разработките на Microsoft, посочва, че стандартната потребителска поддръжка (Mainstraim) ще продължи до 14 април 2009 година, а тази за бизнеса и разработчиците на софтуер (Extended) – до 8 април 2014.
Microsoft освен това ще пуска редовно обновления, свързани със сигурността, твърди представителят на корпорацията. Новината внася известно успокоение сред потребителите, които не одобряват предстоящото спиране на продажбите на Windows XP в търговската мрежа.
Обновленията, които не касаят сигурността, ще се доставят само на тези потребители, които имат сключени договори за поддръжка. Удължаването на срока за поддръжка на XP е компромис с политиката на Microsoft, която предвижда 10-годишен жизнен цикъл на продуктите (Windows XP беше пусната през 2001 година). 
Microsoft вече ревизира датата за спиране на продажбите на XP, като последният обявен срок е 30 юни. В скорошно изявление обаче шефът на компанията Стив Болмър намекна, че Редмънт може да преразгледа и тази дата, за да се съобрази с желанието на потребителите.

Коментар