USB Type-C ще навлезе скоро в Android смартфоните

Портовете USB Type-C, срещани при някои лаптопи, скоро ще станат част и от смартфоните

Портовете USB Type-C, срещани при някои лаптопи, скоро ще станат част и от смартфоните

Скоро смартфоните под управление на Android ще се сдобият с портове USB Type-C, обещава Google. Интерфейсът в момента се среща в ограничен брой лаптопи като 12-инчовия Apple MacBook и новия Google Chromebook Pixel.

USB Type-C има неоспорими предимства, като едно от тях са симетричните конектори, при които няма значение от кой край се свързва кабелът. Смартфон с подобен порт беше демонстриран на Световния мобилен конгрес в Барселона – това е моделът Innos D6000.

По думите на продуктовия мениджър в Google – Адам Родригес, в близко бъдеще Android смартфоните ще се сдобият с портове USB Type-C. В момента повечето смартфони (с изключение на iPhone и някои други модели) са оборудвани с конектор Micro-USB с размери 6,85х1,8 мм.

При внедряване на USB Type-C в мобилните устройства обаче размерите на конектора ще се увеличат до 8,3х2,5 мм, което едва ли е по вкуса на производителите, които се конкурират в предлагането на все по-тънки устройства.

USB Type-C влиза в спецификацията USB 3.1, която освен нов формат носи и увеличение на пропускателната способност на интерфейса от 5 до 10 Gbps, в сравнение с USB 3.0. В допълнение, USB 3.1 включва стандарта USB Power Delivery 2.0, който позволява захранване по кабел на устройства с мощност до 100 вата.

Коментар