Терминали са възможното решение за 100-доларови компютри

Проектът за 100-доларов лаптоп, известен още като OLPC (Лаптоп за всяко дете), така и не успява да постигне обещаната ниска цена. Инициативата на Николас Негропонте обаче разкрепости индустрията и отвори пътя за нови, сравнително евтини мобилни компютри от рода на Asus Eee PC.

Макар и да заяви, че не желае да конкурира никого със своя проект, Негропонте няма как да избяга от пазарното съревнование. Освен тайванската компания Asus към новооткрилата се ниша се насочиха гиганти като Intel, а наскоро HP и Dell също обявиха амбиции и продукти, насочени към пазара на евтини лаптопи.
OLPC XO и Eee PC обаче се продават на цена, която не е близка до 100 долара. Тайванският лаптоп върви от 299 до 399 долара, а XO – по около $200. Засега 100-доларовото обещание остава несбъдната мечта.
Но на пазара има нови кандидати за славата да бъдат най-евтини. Компанията NComputing лансира успешно компютър терминал – нищо ново под слънцето, освен по-ниската цена, коментира techdirt.com.
NComputing предлага система за образованието, при която едно РС с цена от 350 долара играе ролята на сървър за десет терминала по 70 долара всеки. Подобен подход има шансове да осигури цена, близка до 100 долара за едно работно място, но трябва да се отечете и нуждата от техническа поддръжка, когато се прави сравнение с разходите за OLPC XO.
На сайта си компанията твърди, че 10 000 училища в 70 държави по света използват общо 600 000 от нейните терминали. На челно място е публикувана статия за внедряването на компютрите X300 в училищата на нашата съседка Македония.  

Коментар