40% от мобилните приложения са опасни

Повечето корпорации пускат мобилните си приложения, знаейки, че те има слабости и подлежат на атаки

Повечето корпорации пускат мобилните си приложения, знаейки, че те има слабости и подлежат на атаки

Софтуерът като фактор в сигурността е един от най-критичните детайли от съвременния пейзаж, що се касае до кибер-защита. Около 40 процента от мобилните приложения, които се използват, се разработват без изобщо някой да се грижи за тяхната сигурност.

Тези фрапиращи данни бяха оповестени днес по време на форума IDC Security Roadshow 2015 в столичния хотел Хилтън. Става дума за приложения, които са „много широко разпространени”.

В същото време корпорациите нямат притеснения по този въпрос, сочат наблюденията на анализаторите. 77% от корпорациите просто биха пуснали мобилното си приложение, въпреки че знаят, че то има слабости и вероятно подлежи на някакви атаки.

Това се случва от стремеж за бързина, скоростно разпространение сред потребителите и постигане на бързи резултати. Фирмите не желаят да забавят процеса по разработка и въвеждане на мобилните си приложения. Те бързат, за да не губят бизнес-предимство.

В случая става дума за драстична промяна в това как се създава софтуер и как в него се вграждат мерки за сигурност.

Като контрапункт на тази неприятна тенденция е налице стремеж в мобилните устройства да се вграждат хардуерни мерки за защита. Това е една от най-съществените тенденции, които IDC отчитат в глобален мащаб.

Така наречената „сигурност на крайните точки” се състои в чисто хардуерни решения за защита. Големите доставчици като Intel вече предлагат подобно решение.

Проблем в случая е липсата на индустриални стандарти. Това обаче ще се промени скоро. IDC очаква появата на индустриални стандарти в тази област, макар и в по-далечно бъдеще.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар