iPod мания завладява бързо и автомобилния бизнес

Автомобилите са новото поле за изява на музикалната джаджа iPod на Apple. След като превзе сърцата на милиони по цял свят и даде старт на една нова индустрия за забавление, популярният плеър влиза и в купето на автомобила.

Ford и Mazda са две от компаниите, които ще интегрират iPod в своите нови модели возила. 

Под влияние на потребителското търсене, Ford вече направи някои подобрения, които позволиха на водачите да добавят MP3 плеъри към стерео системите на колите си. В списъка от нови функции за 2007 година начело са допълнителен аудио вход и по-тясна интеграция на iPod в моделите на Ford от висок клас. Обещаният аудио вход на предното табло ще осигури лесен начин за свързване на музикални плеъри към hi-fi системата на автомобила. Моделите, които ще притежават тази екстра, са: Ford Edge, Explorer, Expedition, Mustang, Fusion, Sport Trac, Ranger, F-150, Mercury Milan, Mountaineer, Lincoln MKX, Lincoln MKZ, Navigator и Lincoln Mark LT, според информация от theregister.com.

По подобен начин смятат да подходят проектантите на General Motors и Mazda. Планове за интеграция на iPod обявиха BMW, Acura, Honda, Dodge, Jeep, Infiniti и други производители, действащи на американския пазар. Според източници от Apple, 70% от моделите, предлагани в САЩ през следващата година, ще включват iPod интеграция.

От Mazda пък обещават поддръжка на плеъра на Apple във всички свои автомобили, които компанията ще пусне на глобалния пазар през 2007 година.

От технологична гледна точка, няма нищо ново в подобни разработки, освен това, че новите модели на Ford ще имат DAP съвместими кабели. Ford ще предложи също екстрата TripTunes, която позволява включване в автомобила на iPod док конектор. Той ще поддържа плеъра постоянно зареден и ще позволи по-удобен контрол върху него чрез бутоните на вградената стерео система.

Коментар