Устройствата на Apple ще разпознават лица

Предната камера ще снима лицето потребителя, след което софтуер ще сравнява снимката с изображения-образци, съхранявани в база данни

Предната камера ще снима лицето на потребителя, след което софтуер ще сравнява снимката с изображения-образци, съхранявани в база данни

Apple попълни патентното си портфолио с нова технология, която ще позволи блокиране и отключване на мобилни устройства с помощта на изображение на лицето на потребителя.

Предната камера ще снима лицето потребителя, след което софтуер ще сравнява снимката с изображения-образци, съхранявани в база данни. При съвпадение на изображенията, блокировката на устройството ще отпадне, а в противен случай – на потребителя ще бъде отказан достъп.

Подобна функция, наречена Face Unlock, беше вградена в операционната система Android Ice Cream Sandwich, но се оказа недостатъчно надеждна, припомня gizmodo.com.

В патента на Apple е описана и технология за автоматично блокиране на мобилни устройства. Смартфонът или таблетът ще правят снимки автоматично и ако упълномощеният потребител не е в кадър, устройството ще преминава в блокиран режим.

Коментар