По-евтин Windows XP за малките лаптопи

Microsoft сваля цената на операционната система Windows XP за най-малките лаптопи. Версията Home Edition ще се доставя на производителите в Китай и Индия за 26 долара на копие, а в Европа и САЩ – за $32, съобщава BBC.
Намалението е многократно, като се има превдид, че в момента Windows XP Home струва над 100 долара. От новите цени ще се възползват производителите на лаптопи с обем на оперативната памет не по-голям от 1 GB, твърд диск до 80 GB и екран с диагонал до 10,2 инча. Честотата на процесора не трябва да превишава 1 GHz.
Типичен представител на тази категория лаптопи е моделът Asus Eee PC. Втората серия на популярния мобилен компютър предоставя 8,9-инчов екран, флаш базиран SSD драйв с капацитет 20 GB и 1,3-мегапикселова уеб камера. Eee PC се продава на цена от 499 долара.
По план, Microsoft трябва да прекрати продажбите на Windows XP на 30 юни тази година. Наскоро обаче от компанията обявиха, че ще удължат срока на доставки на XP до 2010 година, но само за инсталиране в малките лаптопи. Техните ограничени технически възможности не им позволяват да работят с Vista.

по темата: „По-евтин Windows XP за малките лаптопи”

добавете коментар...

  1. grigo

    20 ГБ-вата версия на новия Асус е с Линукс, този с Уин е с 12 ГБ ССД;)

Коментар