Над 30 000 химически вещества подлежат на регистрация в ЕС

ЕС призовава промишлеността да регистрира химичните вещества като подготовка за новия регламент „REACH“ за химикалите и тяхната безопасна употреба, съобщи сайтът на Европейската комисия.
Правилата на REACH изискват всички базирани в ЕС компании да регистрират химичните вещества , които произвеждат или внасят в значителни количества – един тон или повече на година. Предоставените от тях данни ще бъдат използвани за оценяване на рисковете за безопасността и на евентуалното въздействие на химичните вещества върху здравето и околната среда.
„REACH е най-амбициозното законодателство за химичните вещества в света, което ще допринесе за безопасното им управление“, каза комисарят по околната среда Ставрос Димас.
Задължителна е предварителната регистрация и регистрацията на повече от 30 000 вещества (киселини, метали, разтворители и др.). Като регистрират веществата си предварително между 1 юни и 1 декември, производителите и вносителите могат да избегнат ненужно изпитване и да отложат крайния срок за пълна регистрация.
Предварителната регистрация ще помогне на предприятията да обменят данни и да намалят разходите, като избегнат ненужни изпитвания. Това ще им даде и повече време за пълна регистрация. Европейската агенция по химикалите (ECHA) предложи удължаване с 3-11 години на крайния срок за компаниите, които регистрират предварително веществата си.
Компаниите, които не извършат предварителна регистрация между 1 юни и 1 декември, ще трябва незабавно да спрат производството или вноса. За да ги подновят, те ще трябва да преминат процедурата за пълна регистрация.
На 29 април Европейското бюро за химични вещества (ECB ) отбеляза 15 години контрол над опасните химични вещества. Периодът на предварителна регистрация ще започне в деня, в който ЕСВ официално предаде правомощията си на новата Европейска агенция по химикалите.

Коментар