Nokia поглъща Alcatel-Lucent за 15,6 млрд. евро

Сделка между Nokia и Alcatel-Lucent ражда гигант в телекомуникационната индустрия

Сделка между Nokia и Alcatel-Lucent ражда гигант в телекомуникационната индустрия

Nokia и Alcatel-Lucent обявиха официално, че възнамеряват да се обединят в една голяма, иновативна компания.

Ръководствата на двете компании подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който Nokia ще направи оферта за всички акции на Alcatel-Lucent, търгувани във Франция и Великобритания.

Сделката се оценява на 15,6 милиарда евро. Споразумението е одобрено от бордовете на директорите на двете компании и се очаква сделката да бъде финализирана през първата половина на 2016 г. след одобрение от акционерите и регулаторните органи.

Обединената компания ще се позиционира като лидер-иноватор в IP-свързания свят, с акцент върху интернет на нещата (IoT) и прехода към облака. Изследователските лаборатории Alcatel-Lucent’s Bell Labs и Nokia’s FutureWorks, както и Nokia Technologies ще продължат да работят самостоятелно с фокус върху създаването е лицензирането на нови технологии.

Телекомуникационният гигант ще разполага с над 40 000 R&D специалисти. През миналата година разходите за R&D на двете компании възлизат на 4,7 млрд. евро. Обединението ще развива ускорено технологии в областта на 5G, IP- и софтуерно-дефинираните мрежи, облака, анализа, сензорите и обработката на изображения.

Alcatel-Lucent и Nokia покриват географски САЩ, Китай, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион. Техни основни клиенти са телеком операторите, интернет доставчиците и големите корпорации.

В резултат на сделката, акционерите на Alcatel-Lucent ще получат 33,5% от капитала на обединената компания, а останалите 66,5% ще бъдат собственост на акционерите на Nokia. Новата компания ще се нарича Nokia Corporation с централа във Финландия и силно присъствие във Франция.

Очаква се Раджив Сури да заеме поста главен изпълнителен директор (CEO) на Nokia Corporation, а за председател на борда на директорите е обявен Ристо Силасмаа. Общите приходи на двете компании за фискалната 2014 г. ще възлязат на 25,9 млрд. евро.

Коментар