Blu-ray плеърите няма да изместят скоро DVD-тата

Въпреки победата на Blu-ray над HD DVD, плеърите за видео с висока резолюция няма да застрашат господството на добрите стари DVD-та поне до 2012 година.
DVD-то ще остане най-масовата категория продукт, макар и да нараства производството на Blu-ray плеъри с възможности за четене и запис на DVD, сочи нов анализ на компанията IDC.
Записващите DVD-та ще продължат да бъдат основен продукт за доставчиците на оптични устройства. През настоящата година разпространението на Blu-ray ще остане ограничено, поради високата цена и слабия интерес на потребителите към плеърите, поддържащи този формат, посочват анализаторите.
Цените на записващите DVD устройства продължават да падат, което пък намалява печалбите на производителите и ги подтиква да излязат от масовия пазар.
На Blu-ray ще са необходими от три до пет години, за да си осигури по-значително пазарно присъствие. Решаваща роля в началния етап ще имат устройствата, които поддържат само четене на дискове в новия формат, тъй като ще са достатъчно евтини за потребителите.
Към 2011 година пазарът на Blu-ray устройства в световен мащаб ще достигне 100 милиона броя, сочат прогнозите на IDC.

Коментар