ЕС инжектира 15 млрд. евро в регионални ИКТ

Информационните и комуникационни технологии ще получат 15,3 млрд. евро по програмите за регионално финансиране на ЕС за периода 2007-2013 г. Това е два пъти повече спрямо 2000-2006 г., съобщава сайтът на Европейската комисия. Полша, Италия, Гърция, Словакия и Испания ще имат най-големи бюджети.
Общо 350 млрд. евро предвиждат регионалните програми на ЕС за икономически растеж и заетост. Почти 26 млрд. евро ще бъдат инвестирани в подобряване на качеството и възможностите за образование и обучение, включително подкрепа за проекти, поддържащи ученето през целия живот и насърчаващи учащите да завършват обучението си.
Инвестициите в околната среда ще бъдат в размер на 105 млрд. евро. Ще се увеличи също финансирането за изследвания и развитие. Най-голямата част от средствата ще бъде изразходвана чрез Европейския социален фонд – основният начин, по който ЕС инвестира в хората.
Глобализация, изменение на климата, миграционни тенденции и застаряващо население – това са съвременните предизвикателства, с които се залавят програмите за регионално финансиране на ЕС за 2007-2013 г. Лъвският пай от парите обаче ще бъде за икономическия растеж и заетостта.

Коментар