Hitachi извади бърз и тих диск за лаптопи

Компанията Hitachi GST пусна на пазара 7200-оборотния мобилен диск Travelstar 7K320. Устройството предлага 60% по-висок капацитет от предшественика си в този клас, като същевременно подобрява производителността за приложения с 12% и снижава консумацията на енергия с 22%, съобщиха от дистрибутора АСБИС България.
Ниските нива на шум на устройството допринасят за комфорта при гледане на филми или слушане на музика от лаптопа. 2,5-инчовият диск се предлага и с опционалната технология Bulk Data Encryption за потребители с изисквания за висока степен на защита на данните.
Hitachi планира да пусне и серия с повишена отказоустойчивост (enhanced-availability – EA) за 24×7 приложения.
Travelstar 7K320 предлага много характеристики, които в момента са особено важни за производителите на мобилни РС, десктопи с малък форм-фактор, игрови конзоли, блейд сървъри или системи за видеонаблюдение. Такива са противоударната защита – издръжливост от 400G/2ms, консумация на енергия равна на тази при 5400 RPM моделите и ниски нива на шум.
“Операционните системи стават все по-сложни, а потребителите не желаят от това да страда производителността”, каза Лари Суизи, директор на поделението твърди дискове за домашни и бизнес потребители в Hitachi GST. “7200 RPM скоростта на Travelstar 7K320 предлага подобрена обща производителност при капацитетите, които са нужни на потребителите, и на много по-ниска цена от SSD моделите”, допълни той.

Според анализаторите от Gartner, през втората половина на 2009 г. доставките на мобилни РС ще надминат тези на настолни машини в глобален план. Тази еволюция се тласка и от все по-добрата производителност за цената на преносимите компютри, сравнени с десктопите. Според Hitachi, производството на повече 7200 RPM мобилни дискове ще помогне да се ускори тази тенденция.

Коментар