Преди 35 години: първи провал на Apple

Apple III се оценява от анализаторите като продукт, при който превес взима маркетингът

Apple III се оценява като продукт, при който превес взима маркетингът

На днешния ден преди 35 години Apple претърпя първи провал. На 19 май 1980 г. компанията пусна новия си компютър Apple III, планиран като бизнес РС и наследник на Apple II, но моделът се оказа неудачен.

Apple III се оценява от анализаторите като продукт, при който превес взима маркетингът. Стив Возняк смята, че Apple II е идеалният компютър и, че не е необходимо да се прави нищо ново към момента. Apple III е замисъл на маркетинговия отдел и лично на Стив Джобс, който по онова време е вицепрезидент по R&D в компанията.

Джобс задал размерите и формата на новия компютър и забранил монтирането на вентилатор, като вместо това проектантите използвали алуминиев корпус за отвеждане на топлината. Била създадена специална операционна система, програмите за Apple II не работили на новия компютър, но все пак имало възможност за зареждане на компютъра в стария режим.

Пускането на Apple III било съпроводено с шумна рекламна кампания, всички дейности по Apple II били прекратени, а ресурсите насочени към новия проект. Много скоро станало ясно обаче, че Apple III излиза от строя, заради прегряване, прекомерна плътност на компонентите и лоши конектори.

Причина за провала на продукта била и липсата на достатъчно качествен софтуер за него, докато в режим Apple II машината не можела да се използва пълноценно, тъй като проектантите блокирали включването на външни платки.

Apple, разбира се, доработила компютъра, но репутацията на компанията била компрометирана. От провала се възползвала IBM, която през 1983 г. излязла на първо място по обем на продажбите със своя РС, а Apple III бил свален от производство през следващата година.

Коментари по темата: „Преди 35 години: първи провал на Apple”

добавете коментар...

  1. mimosh

    “На днешния ден преди 25 години Apple претърпя първи провал. На 19 май 1980 г. ”

    от 1980 до 2015г са има няма 35г 🙂

Коментар