САЩ разблокираха интернет услугите за Крим

Жителите на Крим отново могат да ползват безплатни интернет услуги от американски компании, достъпът до които беше блокиран, като част от санкциите срещу Русия във връзка с кризата в Украйна. Сега САЩ деблокираха достъпа до тези услуги, съобщи Интерфакс, позовавайки се на разпореждане на Министерство на финансите на САЩ от 22 май т.г.

Към безплатните и широко разпространени интернет услуги се отнасят социалните мрежи, електронната поща, публикуването на фото- и видеоматериали, браузърите и различните блогове. Всички те са отново достъпни за кримчани, но остава забраната за експорт на подобни услуги към лица и компании, попадащи в черния списък на САЩ.

Санкциите в областта на експорта на софтуер за жителите на Крим бяха въведени от САЩ през декември 2014 г. В резултат на това, американските ИТ компании изключиха жителите на Крим от редица интернет услуги. Впоследствие, няколко правозащитни организации от САЩ се обърнаха към правителството с искане да възстанови достъпа на кримчани до популярни услуги.

Коментар