HP улеснява вземането на екологични решения

HP представи усилията си, имащи за цел да помогнат на потребителите да намалят последиците от своята дейност при обработката на изображения и печата върху околната среда.
Инициативата, която е насочена към всички клиенти – от индивидуални потребители до големи предприятия, включва елементи като:
•        услуга за оценка на корпоративния печат и калкулатор на въглеродните емисии, свързани с потреблението на енергия и хартия, както и очакваните спестявания от оптимизирани среди на печат;
•        глобална политика за хартията, контролираща устойчивото производство и потребление на хартия, която HP продава на потребителите и използва за опаковки, допълнителен и фирмен бизнес печат;
•        нов мастиленоструен принтер на HP, произведен почти изцяло от рециклирани материали; и
•        етикет HP Eco Highlights, който има за цел да помогне на потребителите да узнаят за екологичните атрибути на даден продукт или услуга на HP.
Много от предложенията, представени днес, са част от новата програма HP Eco Solutions („НР еко решения”), които помагат на потребителите да разберат за инициативите, продуктите и услугите на HP, разработени с цел опазване на околната среда.
„Усилията на HP целят да помогнат на клиентите ни – от потребители до предприятия – да намалят последиците от тяхната дейност върху околната среда" – каза Виомеш Джоши, изпълнителен вицепрезидент на HP Imaging and Printing Group. – „През последните няколко месеца помогнахме на няколко компании, включени в класацията Fortune 500, да реализират до 30-процентно намаление на въглеродния си отпечатък от обработката на изображения и печата, използвайки редица инструменти и услуги на HP.”
Потвърждавайки ангажираността си към екологична отговорност в областта на обработката на изображения и печата, HP обеща също да:
•        подобри енергийната ефективност на своите мастиленоструйни и лазерни продукти за печат с 40 процента(1) до 2011 г.;
•        увеличи количеството рециклирани материали, използвани при производството на мастиленоструйни принтери, с до три пъти до 2010 г. (спрямо 2007 г.);
•        учетвори броя HP Halo Collaboration Studios в офисите на компанията в цял свят до 2009 г., което ще доведе до очаквано намаление на повече от 20 хил. пътувания и милиони долари, спестени от пътуване, на година; и
•        да надмине общия брой от 250 млн. HP мастилници и LaserJet тонери, рециклирани през 2008 г., което ще помогне на компанията да достигне целта си – да оползотвори 1 млрд. килограма принтери и изчислителна техника до 2010 г.
Програма HP Eco Solutions
HP Eco Solutions е фирмена програма, имаща за цел да помогне на потребителите лесно да научат за екологични инициативи, продукти и услуги, разработени с цел опазване на околната среда. Елементи на програмата включват:
•        Ясният и лесен за четене етикет HP Eco Highlights помага на потребителите да разберат екологичните атрибути на даден продукт, инструмент или услуга. Етикетът ще се използва при всички продуктови категории на HP, като първите продукти с него ще бъдат принтерите HP LaserJet P4015x, LaserJet P4515x и LaserJet P4515xm(2). Потребителите могат да открият етикета Eco Highlights на опаковките, в инструкциите за употреба и в интернет.
•        HP Auto-On/Auto-Off Technology може да подобри енергийната ефективност до три пъти при устройствата HP LaserJet към началото на 2009 г., и до 20 пъти при по-нататъшното интегриране на технологията в продуктите от серията LaserJet. Това се постига чрез преминаването на принтерите към режим на „дълбок сън” – използване на по-малко от един ват електроенергия – след период на неактивност, и бързо преминаване към активен режим след засичане на дейност.
•        HP Carbon Footprint Calculator помага на потребителите да сравнят въглеродния си отпечатък на съществуващите им устройства за печат с този на новите, оптимизирани устройства, с цел да се разбере как могат да намалят последиците от дейността си върху околната среда. Калкулаторът прави оценка на потреблението на енергия и хартия, въглеродния му отпечатък и свързани с това парични разходи, въз основа на географски енергийни оценки. Потребителите могат да ползват калкулатора в интернет в края на м. юни или да работят директно с HP за съставяне на основна годишна приблизителна оценка на въглеродния отпечатък от печатащите им устройства.
•        HP LaserJet Power Calculator позволява на микро-, малки и средни предприятия да сравнят данните за потребление на енергия на даден продукт от популярната серия принтери HP LaserJet с данни от продуктите на конкурентни производители. Потребителите могат също да сравнят новите продукти HP LaserJet с по-стари модели на HP, за да илюстрират спестената електроенергия в киловатчаса и спестените разходи от преминаването от стари към нови устройства. Инструментът може да се намери на адрес www.hp.com/large/ipg/environment.
•        Новото допълнение към съществуващия пакет от услуги на HP – HP Eco Printing Assessment, помага на потребителите да направят оценка на своето потребление на енергия, хартия и въглеродни емисии, и препоръчва начини за използване на по-малко електроенергия и хартия, рециклиране и намаление на въглеродния отпечатък от обработката на изображения и печата.
•        И накрая, HP планира това лято да представи принтер, който ще бъде произведен от рециклирана пластмаса от системата на компанията за рециклиране на пластмаса „затворен кръг”, която включва редица рециклирани пластмаси – от мастилници HP до бутилки за вода.
Политика за хартията на HP
Глобалната политика за хартията на HP е важна част от усилията на компанията да помогне на себе си и на своите клиенти да намалят ефекта от дейността си върху околната среда чрез спестяване на енергия и ресурси, цифрови алтернативи, програми за повторна употреба и рециклиране. HP се ангажира да намали екологичния ефект от хартията, която компанията купува, употребява и продава, като създаде една от най-цялостните политики за ползване на хартия в индустрията. Политиката за хартията на HP включва шест ръководни принципа, които се прилагат за хартия с марка HP, както и за хартията, използвана за дейността на компанията, за маркетингови материали и за опаковки на продукти.
Политиката на HP обхваща целия цикъл на живот на хартията. Компанията ще гарантира, че суровите материали се използват ефективно; ще дава предимство на доставчици, които използват влакна от сертифицирани устойчиви гори, ще намали въглеродното производство и брак в производствения процес; ще позволи отговорно използване и рециклиране на хартия. HP планира да предоставя отчети за напредъка на компанията в прилагането на политиката и намаляването на екологичния ефект на компанията от потреблението на хартия.
Във връзка с политиката, HP се ангажира 100% от потребителската фото-хартия да се доставя от компании, сертифицирани от специални програми за горите(3), до края на 2009 г. HP е водещ производител на фото-хартии за мастиленоструйни принтери в света(4) и поемайки този ангажимент, става първата компания, която гарантира отговорно закупуване и производство на хартия по цялата верига за доставки.
Еколигично-отговорен дизайн на опаковките
HP е разработил начин за пакетиране на принтерите си от висок клас, който средно намалява наполовина количеството опаковъчен материал, необходим при производството на тези продукти. Новият дизайн на опаковките премахва нуждата от външен гофриран картон и големи количества стиропор. Вместо това се използва минимално количество стиропор и издръжливо прозрачно фолио, което е направено от същите рециклирани материали като тези на пластмасовите кутии за мляко. По този начин, след доставката на продуктите, потребителите ще трябва да изхвърлят значително по-малко опаковки.
HP е първата технологична компания, която прилага този метод за печатащи устройства. От началото на лятото, компанията планира да използва новия дизайн на опаковките за големи принтери с копирни функции на стойка или с колелца. HP първо приложи концепцията върху съществуващи многофункционални принтери, като възнамерява да я използва при опаковането и на нови продукти като HP LaserJet M5035mx MFP.
Алтернативи за цифров печат
HP вече дълги години предлага на пазара алтернативи за цифров печат, които намаляват последиците от дейността на потребителите върху околната среда.
По-рано тази година, компанията представи цифрови решения за пазара на фотопечат, които консумират три пъти по-малко енергия от продукти, използващи сребърен халид, и намаляват химичните и водни отпадъци, свързани с традиционната обработка на фотографии.
Освен това, HP даде тласък на тенденцията за „печат при поискване” с представянето на няколко нови цифрови преси и решения през последната една година. Според Pira International, до 30% от традиционните количества издадени книги остават непродадени и в крайна сметка биват рециклирани(5); с технологията „печат при поискване” количествата непродадени книги се намаляват значително.
Неотдавна компанията представи и технологията HP Latex Printing, която предоставя на доставчиците на печатни услуги изключителна алтернатива на традиционните методи за широкоформатен печат, използвайки мастила на водна основа, вместо технология с разтворители, която може да е вредна за околната среда.
Повече информация за тези предложения и социалната и екологична история на HP можете да намерите на www.hp.com/go/ecosolutions.
HP и околната среда
В продължение на десетилетия HP е лидер в опазването на околната среда, благодарение на своята цялостна програма за екологична стратегия. HP оказва влияние върху индустрията чрез дългогодишния си ангажимент да насърчава отговорността по веригата за доставки, поддържа енергийно ефективно производство, намалява ефекта върху климата и предлага възможности за повторна употреба и рециклиране. HP помага на потребителите да изберат екологични функции чрез HP Eco Solutions – програма, която помага на потребителите да намерят продукти и услуги, разработени с цел опазване на околната среда. Повече информация можете да намерите на адрес www.hp.com/environment.

Коментар