Microsoft вдигна завесата пред Windows 7

Следващата операционна система на Microsoft ще разполага с множество сензорни характеристики, които ще играят ролята на алтернатива на мишката. Софтуерният гигант се надява идващият наследник на Windows да получи по-добро посрещане отколкото остро критикуваната операционна система Vista, която бе пусната на пазара в края на месец януари миналата година.
Windows 7 се предвижда да се появи на пазара през 2009 година. Новият пръстов интерфейс ще позволява на потребителите да уголемяват и намаляват размера на снимки, да проследяват маршрутите на карта, да рисуват картини или да свирят на пиано.
Председателят на Microsoft Бил Гейтс каза, цитиран от BBC, че начинът, по който потребителите си взаимодействат със системата, ще бъде драматично променен. Изнасяйки реч на конференцията All Things Digital в Сан Диего, основателят на най-големия производител на софтуер в света съобщи, че Windows 7 ще включва нови форми за комуникиране и взаимодействие със системата.
Ако сега всякакъв вид взаимодействие с компютъра се извършва посредством клавиатура – мишка, то през идващите години ролята на речта, зрението, мастилото и други ще стане централна, добави Гейтс. На конференцията изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър представи демо версия на мултисензорния екран, казвайки, че това е само една незначителна част от възможностите, които ще поддържа следващата версия на най-използваната операционна система в света.
Според наблюдатели на индустрията, софтуерният гигант ще се опита и ще се надява Windows 7 да успее да промени начина, по който хората ще си взаимодействат с персоналните компютри в бъдеще. Компанията предприема този ход, тъй като отчита тенденцията, че характеристиката „сензорност” добива все по-голяма популярност и се разпространява много бързо като начин, по който хората комуникират със своите устройства и софтуер. Това явление се забелязва много ясно при лаптопите, клетъчните телефони, GPS устройствата и други.
Уеб сайтът Beta News съобщава, че тестването на бета версията на Windows 7 е предвидено да започне по-късно тази година, макар че липсата на устройства със сензорни екрани може да доведе до забавяне на по-широкото разпространение на пробната версия на новия интерфейс.
По време на конференцията Стив Балмър говори и за провала на компанията да закупи втората по големина търсачка в света Yahoo, която отхвърли предложението на софтуерния гигант от $47.5 милиарда. Microsoft се е надявала чрез тази сделка да ускори своя бизнес, но след отказа преговорите между двете компании вече не включват закупуване на търсачката, като Балмър добави, че засега не смята да предлага нова подобна оферта на Yahoo.
Макар и събитието да бе фокусирано най-вече върху идващата през 2009 година Windows 7, на него бе обърнато и внимание на Бил Гейтс, който се оттегля от Microsoft на 1 юли. Гейтс каза, че въпреки пенсионирането си от всекидневните си задължения в компанията, той не смята да я остави напълно. Вместо да прекарва 80% от времето си в Microsoft и 20% в благотворителната фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, сега приоритетите ще бъдат в обратна пропорция, добави основателят на софтуерната компания.
Бил Гейтс ще остане председател на Microsoft и все още ще разполага с офис в седалището на компанията в Редмънт, където ще прекарва време в писане, обмисляне и работа над различни проекти на Microsoft, включително върху следващо поколение на приложенията от пакета Office.

по темата: „Microsoft вдигна завесата пред Windows 7”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    А ако не използвам тъч скрийн кво да я правя бозата. Тея се правят , че откриват топлата вода, технологията е толкова стара, че вече е станала евтина и достъпна.

Коментар