Samsung призна вина за разпространението на БИРС

Ли Джа Йонг, вицепрезидент на Samsung, се извини на пострадалите от заразата БИРС

Ли Джа Йонг, вицепрезидент на Samsung, се извини на пострадалите от заразата БИРС

Висш мениджър от Samsung направи публично извинение от името на компанията за вина в разпространението на смъртоносната инфекция БИРС (Близкоизточен респираторен синдром, MERS).

Вирусът е предаден на повечето заболели в една от най-големите болници в Южна Корея, собственост на Samsung Foundation. Ли Джа Йонг, вицепрезидент на Samsung и син на председателя на борда на директорите Ли Кун Хи, поднесе извинения на специална пресконференция в центъра за борба със заболяването в Сеул, предаде Асошиейтед Прес.

„Нашият медицински център не можа да предотврати разпространението на инфекцията, което предизвика огромни страдания и страхове сред хората. Прекланям глава като извинение пред пациентите, семействата и всички, които пострадаха от това заболяване”, заяви Ли Джа Йонг.

БИРС е нова вирусна инфекция на дихателните органи с голям процент на смъртност сред заболелите. Тя бе открита за първи път през 2012 г. в Саудитска Арабия. През май тази година рязко се увеличиха заболелите от БИРС в Южна Корея, след като бизнесмен пренесе инфекцията от Саудитска Арабия.

85 души от всичките 175 заболели са посещавали болницата Samsung Medical Center. Някои от тях са били пациенти на центъра, а други – роднини на болните или обикновени посетители. Допуснато е заразени и здрави хора да обитават едни и същи помещения.

27 от болните починаха, а 54 вече са оздравели. Над 13 хиляди души в Южна Корея са поставени под карантина, докато за други 2800 души има съмнения за БИРС, но наличието на инфекция не е непотвърдено. Болницата Samsung Medical Center беше временно затворена.

Коментар