Обжалват решение на ISO за формата OOXML

Няколко държави подадоха апелация на решението на Мeждународната организация по стандартизация (ISO) да признае файловия формат Microsoft Office Open XML (OOXML) като стандарт за съхраняване на документи, създадени с офис приложения. Недоволни от одобрението на OOXML са Дания, Бразилия, Индия и Южноафриканската република, съобщава Франс Прес.
Форматът на Microsoft се явява пряк конкурент на OpenDocument (ODF) и беше стандартизиран от ISO от втория опит, тъй като първия път не успя да събере необходимите две трети от гласовете. От 87 държави на втория етап 61 подкрепиха OOXML, 10 гласуваха против и 16 се въздържаха.
Текстът на внесената апелация от четирите държави не е публикуван. Очаква се ISO да излезе със становище в рамките на 30 дни от подаване на жалбата. Ако са спазени изискванията, с разглеждането на апелацията ще се заеме специално създаден комитет.
По-рано някои експерти критикуваха процеса на стандартизация на OOXML, твърдейки, че не е отделено достатъчно време за подробен анализ на 600-те страници със спецификации на формата.
Дори и приложенията от пакета Office 2007 не съхраняват документите във формат OOXML, който съответства в пълна степен на ISO спецификациите. Очаква се Microsoft да осигури напълно съответствие с OOXML в следващата версия на офис пакета, известна сега като Office 14.

Коментар