Радикално: Firefox блокира Adobe Flash!

Проблемите със сигурността принудиха Mozilla да блокира по подразбиране флаш плейъра на Adobe

Проблемите със сигурността принудиха Mozilla да блокира по подразбиране флаш плейъра на Adobe в своя браузър Firefox

Mozilla предприе радикален ход: въведе тотално блокиране на Adobe Flash Player в браузъра Firefox.

Марк Шмид, шеф на поддръжката на Firefox, съобщи в Twitter, че Flash Player ще бъде отблокиран, когато Adobe отстрани уязвимостите в плейъра, които се експлоатират от хакери.

По-рано компанията също прибегна до подобни рестрикции, за да подтикне Adobe да реши проблемите със своя често критикуван флаш плейър. В момента блокирането на Flash Player е включено по подразбиране в последната версия на Firefox. Потребителите, разбира се, имат възможност да отблокират плейъра.

По данни на Stat Counter, в момента Firefox заема около 16% от пазара на браузъри и се нарежда на трето място след Chrome и Internet Explorer. Изследователската компания събира статистика от посещенията на над 3 милиона сайта.

Mozilla блокира Flash Player само ден, след като шефът по ИТ сигурност във Facebook Алекс Стамос призова Adobe да затвори Flash веднъж завинаги. „Време е Adobe да обяви датата за приключване на жизнения цикъл на Flash и да поиска от разработчиците на браузъри да зададат блокиране от този ден”, посъветва Стамос.

Коментари по темата: „Радикално: Firefox блокира Adobe Flash!”

добавете коментар...

  1. Борис

    Браво! Наистина. Време е Флаш да умре. За тези, които не разбират – Флаш е proprietary технология, която дублира възможностите на HTML5 и това дублиране може да доведе само до проблеми със съвместимостта в бъдеще, забавяне масовото приемане на HTML5 и удължаване монопола на Adobe. Освен това поддръжката на Флаш никога не е била така еднакво добра за различни операционни системи, както е с основните браузъри като Хром, Мозила и Сафари.
    Рално за разработката на HTML 5 приложения и интерактивно съдържание съществуват много по-ефективни технологии и инстументи отколкото са (макар и много добрите) инструменти и технологии, които предлагат Adobe.
    Също така популярността, а и начина по-който се разработва Флаш го правят входна врата за големи мултиплатформени атаки.

  2. до :o)

    Какви 99% от всички сайтове? Само рекламните банери са на Flash и някой поумрял фенси сайт. Вече дори и сайтовете за видео споделяне минават на HTML5.

    Харесвали ни или не вече всичко се оптимизира за мобилни устройства, а е те не потдържат Flash от няколко години. Така че е време и за десктоп да умре.

  3. :o)

    Каквато и да е причината, не става така.
    99% от всички сайтове и приложения са писани за Adobe Flash защото ТОВА Е СТАНДАРТА от 15 години. Не може да се промени за ден или два.
    Трябва постепенно изтегляне на старото и вкарване на новото.

  4. до sda

    Абе ти си ненормален. Историята на флаша датира от 95’та големия сняг. това са 20 години…
    HTML5 просто трябва да бъде повече достъпен в модерните браузъри.
    Щото ти като юзър на други дивайси освен Apple батерията ти държеше много когато гледаше флаш. Ай аман от разбирачи…

  5. sda

    Тъжно!

    блокират само защото немогат да му смогнат…, или поне не разбирам проблена… защо всички бягат от Адоби?! Джобс, RIP, не му достигаше батерийката на таблета, но защо останалите маймуни следват модела… кое не им изнася – сигурност?! – това е смешно! никой не плаща през Flash!

  6. Българин

    Браво!

Коментар