Проект на ЕС ще ускори стандартизацията на 5G

Създаването на глобален 5G стандарт е най-важният фактор за цифровизация на индустриите

Създаването на глобален 5G стандарт е най-важният фактор за цифровизация на индустриите

Нов проект на Европейския съюз цели разработване на цялостен дизайн на 5G радиосистема и план с препоръки за 5G стандартизация. На стратегическо ниво, METIS-II ще осигури рамката за сътрудничество в 5G инфраструктурното публично-частно партньорство (5G-PPP), съобщиха от координатора на проекта – шведската компания Ericsson, която е сред водещите разработчици на технологии за мрежи от пето поколение (5G).

Проектът ще доведе също така до изготвяне на план за съгласувани действия, насочени към регулаторните органи и органите по стандартизация. Инициативата се се базира на силен международен консорциум, състоящ се от 23 партньора от всички региони със силни 5G R&D инициативи (Китай, ЕС, Япония, Южна Корея и САЩ) и с участието на повечето от големите международни доставчици, основните оператори и ключови изследователи.

METIS-II може да стимулира постигането на консенсус в световен мащаб, като изготви пълна картина на потребностите на мобилните и вертикалните индустрии и разпространи резултатите до съответните органи, форуми и групи за стандартизация във всички региони. Проектът е съфинансиран от програмата за научни изследвания на ЕС H2020 и разполага с бюджет от 8 милиона евро.

Ericsson ще интегрира технологии в дизайна за радио достъп и ще предостави платформа за съвместни действия, насочени към регулаторните органи и органите по стандартизация. Проектът METIS II ще стъпи на успеха на METIS – първият интегриран 5G проект, също така движен и координиран от Ericsson.

В допълнение, Ericsson ще ръководи като технически координатор проекта mmMAGIC (милиметрова, базирана на вълни, мобилна мрежа с радио достъп за пето поколение интегрирани комуникации). Този проект ще разработи и проектира нови концепции за мобилната технология за радио достъп за разполагане в границите 6-100GHz.

И двата проекта са важни при подготовката на предварително стандартизиран консенсус в мобилната индустрия. Те осигуряват на различни консорциуми възможност за обсъждане и оценка на разнообразни изследователски идеи, преди представянето им пред 3GPP (3-то поколение проектно партньорство).

Създаването на 5G глобален стандарт е най-важният фактор за реализиране на цифровизация на индустриите, интернет на нещата и на широколентов интернет достъп навсякъде, подчертаха от шведската компания.

Коментар