Европа подкрепя жените в науката и технологиите

Представителството на жените в областта на науката и технологиите е незадоволително, независимо че над 50% от завършващите висше образование в Европа са именно жени. Върху мерки за преодоляване на дисбаланса между мъжете и жените в изследователската област се фокусира Първата годишна конференция на Европейската платформа за жените в науката и технологиите от 5-7 юни във Вилнюс, Литва.

Форумът ще обсъжда теми като настоящата среда за работа на жените-учени, приносът и влиянието на жените за развитието на технологиите, политиките за жени в специфичните области и други въпроси, свързани с изпълнение на целите, поставени от Лисабонската стратегия на ЕС.

Почетен гост на конференцията е Саша Безуханова, заместник-председател на КРИБ и генерален директор на Хюлет-Пакард България. Тя ще изнесе лекция на тема „Жените – лидери в технологиите и бизнеса”.

Кaто член на Учредителния съвет на Европейската платформа за жените в науката и технологиите, в конференцията участва и проф. д-р на физическите науки Ана Пройкова. На Форума присъстват политически лидери, анализатори, представители на европейски и национални научни институти, неправителствени организации и медии.

Европейската платформа на жените в науката и технологиите е международна организация, създадена в Белгия, и обединяваща 11 000 жени – изследователи във всички научни дисциплини от цяла Европа. Целта на Платформата е да гарантира по-силно представителство на жените в областта на науката и технологиите.

Коментар