Мтел придобива кабелния оператор Близу

„Виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги”, заяви Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на TAG

„Виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги”, заяви Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на TAG, по повод придобиването на Близу

Мтел е постигнал съгласие за придобиване на 100% от кабелния оператор Близу (blizoo) с досегашния собственик – EQT V, съобщиха от Телеком Аустрия Груп (TAG), в състава на която е българският мобилен оператора.

„Ние, заедно с Мтел, виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги, което в крайна сметка ще е ползотворно за българските клиенти”, коментира Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на TAG от 1 август 2015 г.

Мтел очаква от властите положително решение за придобиването, „тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара и за по-големи инвестиции в българската икономика”, каза Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на телекома.

„И сега клиентите на Близу се възползват от пакетни услуги, но заедно с Мтел вече ще можем да им предложим пълния спектър от мобилни и фиксирани телеком продукти”, коментира Харалд Рош, изпълнителен директор на Близу България.

Близу има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на ТВ услуги, по данни на TAG. Компанията обслужва приблизително 373 000 клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и ТВ продукти чрез DOCSIS 3 технология.

През 2014 г. приходите на компанията възлизат на 47 млн. евро, а EBITDA – на 19 млн. евро. Двете страни се споразумяха да не разкриват детайли за цената на сделката. TAG ще финансира транзакцията чрез свои съществуващи парични потоци.

Финализирането на придобиването се очаква през четвъртото тримесечие на 2015 година. Сделката подлежи на разрешение от съответните регулаторни органи, уточниха от компанията.

Коментари по темата: „Мтел придобива кабелния оператор Близу”

добавете коментар...

  1. :o)

    Счупиха се да предлагат в последните 2 години измислената си МТЕЛ телевизия.
    Видяха че никой не иска да се махне от Близу или Булсатком и накрая просто налапаха конкурента си 🙂
    Така вече и те ще имат ръст….в телевизията.

  2. suncare

    Като цяло ако се ползва само интернет без IPTV повече от 10мбит не му трябват на обикновенния потребител. Всичко друго си е за колко време ще се изтегли торента за 2 минути или за 5. Другото си е някви хвърчащи мегабити които никой не може да усети!

  3. Христомир

    Уааа-Уооо ама ле-ле това са много бе 100-тина мегабита и ADSL2++ достига до 54

    Това са максимални горни граници, които рИално не са достъпни за клиентите – скоростта не е гарантирана и в действителност на хорицата им се дава по 1/2 или дори 1/3 от това за което си заплащат.

    Според мен “Ив” е напълно прав времето е на гигабитовия Интернет

    Колкото несериозно и толкова е смешно да се фукнярат с това достига до 54 и достига до 100 мегабита явно предния коментар е от работитник телефонаджия или кабелджия 🙂

  4. :-)

    Ив, да говориш, че DSL е история е колкото несериозно, толкова и смешно. Това е една от технологиите която се развива доста динамично в последно време в цял свят. Случайно да знаеш, че в момента Виваком тестват VDSL който по селата достига до 100тина мегабита. ADSL2++ достига до 54 мегабита. Не знам за каква отживелица говориш 🙂

  5. Ив

    Между другото това са мъртви и динозавърски технологии коаксиални кабели, ADSL и т.н. за изкуфяли стари хора.

    В кой век живеем?
    Къде е оптиката, GPON и VoIP ?

    Направо за следващото “придобиване” всичко заграбено от М-тел, както и самият М-тел
    е да отиде в доброто старо и модерно БТК. ВИВА БтК 🙂

  6. Ив

    Може само да се съберат достатъчно много хора по улиците с брадви, камъни, резачки за кабели и стълбове 🙂

  7. Юли

    Преди 10 г. – 2005 г., се махнат от Мтел – много надписваха и бях пренебрегван като платен абонат за сметка на безабонаментните планове.
    Преди 3-4 години се махнах от blizoo (бе придобило ТВ кабелният ми оператор Кейбълтел преди време) с големи трудности и изцяло с подкрепата на КЗП. В blizoo бях като крепостен – няма махане.

    Сега (преди 2-3 години) Мтел ме застигна като купи интернет доставчикът ми – SpectarNet. (Премирих се – стоя си при него, защото услугата ми харесва).
    Сега blizoo ме застига – Мтел го купуват.

    Въобще, в БГ не можеш да избягаш от монополистите…

Коментар