LG подготвя най-тънкия OLED телевизор с панел 1 мм

LG скоро ще зарадва почитателите на марката с OLED панел, тънък само 1 мм

LG скоро ще зарадва почитателите на марката с OLED панел, тънък само 1 мм, който се закрепва към стената с магнитен стикер

Технологията на OLED (органични светодиоди) панелите откри нови перспективи за създаване на тънки телевизори с висока и ултра-висока резолюция. Дебелината на OLED екраните е с порядък по-малка от тази на телевизорите и мониторите с LED (светодиодна) подсветка.

Корейският производител LG вече пусна серия OLED телевизори, които нагледно демонстрират как ще изглеждат ТВ екраните на близкото бъдеще. От края на миналата година е достъпен моделът LG 55EC930V с дебелина само 4,3 мм. Цената му все още е доста висока, но с тенденция да пада.

За сравнение, корпусът на LED телевизора от ново поколение LG 60LB870V е дебел 35 мм. Моделът Samsung UE55H7000, който е на пазара от края на 2014 г., има дебелина 32 мм. Фактически това е пределът за LED технологията, която използва допълнителен източник на светлина, разположен зад течнокристалната матрица.

Наскоро LG показа прототип на най-тънкия OLED панел с диагонал 55 инча и тегло само 2 кг. Насложени един върху друг, 10 такива панела образуват купчинка с височина само 1 сантиметър, т.е. прототипът е дебел 1 мм.

За закрепване на подобен панел към стена се използва магнитен стикер с размера на екрана. OLED панелът може да се огъва за най-удобно гледане и дава широки възможности за творчество на дизайнерите.

LG планира скоро да започне серийно производство на новия OLED панел. До края на 2015 г. компанията се надява да продаде 600 хиляди OLED екрана, а през 2016 – милион и половина OLED екрана както за своите нужди, така и за други компании.

Освен че са по-тънки, OLED екраните се отличават с по-добро цветопредаване, по-голям зрителен ъгъл, висока контрастност и малко тегло. Като технологични параметри, OLED превъзхожда и плазмата, и LED по всички критерии освен цената. Но технологията е нова, развива се бързо и скоро цените ще станат по-достъпни.

Коментари по темата: „LG подготвя най-тънкия OLED телевизор с панел 1 мм”

добавете коментар...

  1. Ив

    Мен пък не ме интересуват телевизори и не гледам телевизия.
    Този прототип би бил по-полезен като монитор за компютър много лек и лесен за пренасяне свит на руло. 🙂

  2. Anonymous

    Бих предпочел 15см телевизор с 0.1% по-добри цветове от колкото 0.0001мм ТВ. Към днешна дата олед панелите не са показали нещо впечатляващо.

Коментар