Linux може да промени пазара на мобилни телефони

Усилията на най-голямата търсачка Google и на други компании да вкарат софтуера с отворен код в клетъчните мрежи не са нещо ново, но те няма да повлияят сериозно на пазара за мобилни телефони, заявиха мениджъри от Microsoft и Nokia, които са двата най-големи доставчика на софтуер за смартфони, цитирани от news.yahoo.com.
Google е съсредоточила цялата си сила в разработване и рекламиране на платформата Android, която е изцяло базирана на Linux. Зад интернет гиганта стоят още 30 големи компании, подкрепящи новата мобилна платформа.
Преминаването към Linux има потенциал да промени изцяло играта на пазара за мобилни телефони, тъй като телекомуникационните компании може да загубят контрола си върху приложенията, които поддържат. Освен това, Linux би дала по-големи възможности на производителите на хендсети и на разработчиците на приложения да насочват пазара и тенденциите в посоката, която им е най-изгодна. Ако това се случи, то мобилните софтуерни платформи Symbian на Nokia и Windows Mobile на Microsoft могат да загубят от приходите си от лицензи.
За да се реализира този сценарий обаче, е нужно да се направят много неща, което едва ли ще стане скоро. Symbian въобще не е притеснена от подобно развитие на събитията. Според фирмата за проучвания Canalys, макар и от години да съществуват операционни системи за смартфони, основани на Linux, то техният пазарен дял е едва 5%. За сметка на това, делът на Symbian възлиза на 65%.
Symbian представлява консорциум, в който най-голям дял притежавa Nokia, но сред другите собственици влизат Sony Ericsson, Panasonic, Samsung и Siemens.
Пазарният дял на Windows Mobile на Microsoft възлиза на 13%, по данни на Canalys. На трета позиция на пазара за мобилни операционни системи стои BlackBerry на Research In Motion (RIM) със своя дял от 10%, а четвъртото място се заема от iPhone на Apple с нейните 7%. Всички тези компании предлагат свои собствени операционни системи.
Производителите на Linux смартфони обаче получиха сериозен тласък от Google през тази година, когато търсачката представи официално мобилната платформа Android. Операторът Verizon Wireless, от своя страна, даде тласък на друга Linux група, LiMo, когато през миналия месец подкрепи нейната платформа.
От Symbian сравниха настоящото положение с това, което се е случило на пазара за персонални компютри през миналото десетилетие. Тогава нагласата на мисленето е била, че Linux ще надделее над Windows, но по-късно се е видяло, че това не може да стане, в резултат на което много доставчици на Linux решения излезли от бизнеса или били продадени евтино.
Днес има около 40 различни мобилни операционни системи на пазара, но анализаторите очакват от тях да останат само няколко. Според мениджъри от Symbian, на арената за мобилни платформи “ще се лее много кръв”. Съществуването на толкова много операционни системи на пазара за хендсети представлява неустойчив модел, който рано или късно ще се разпадне с гръм и трясък.
Linux обаче няма да промени играта на мобилния пазар, смятат от Symbian, като дават за пример станалото с най-големия доставчик на безжични комуникации в Япония – NTT DoCoMo. Когато компанията преминала към широколентова безжична връзка преди години, тя избрала да поддържа само две мобилни платформи – Symbian и една версия на Linux. Пазарният дял, който Symbian придобила, бил 70%.
Една от привлекателните страни на Linux платформата, казват нейните разработчици, е, че едно приложение може да работи в много различни хендсети и мрежи. От Microsoft обаче контрират, че телекомите и производителите на хендсети ще обработят операционните системи по начин, чрез който ще нарушат умишлено съвместимостта между тях.

Коментар