Джобс: Ще продаваме iPhone 3G и в Русия

Шефът на Apple Стив Джобс успокои феновете на айфон в Русия, че страната няма да бъде пренебрегната като пазар за новия 3G модел. В интервю за телевизионния канал CNBC мениджърът заяви, че отсъствието на Китай и Русия в огласения списък от 70 държави, където ще се продава iPhone 3G, е само временно.
Смартфонът ще стане достъпен за потребителите в тези две страни най-късно до края на годината. България, която също липсва в списъка, не беше упомената от Стив Джобс.
Процесът на преговори с операторите в Русия и Китай е причина за забавянето, но принципни противоречия с партньорите няма, успокои шефът на Apple. Той увери, че договори ще има до края на годината.
По неофициални данни Китай и Русия са двата най-големи пазара за разблокирани айфони. Това ще затрудни Apple в прилагането на модела на продажби чрез оператори, при който компанията получава част от абонаментните такси, коментират руските медии.
Предполага се също така, че макар и да сключи контракти с операторите, на Apple ще се наложи да продава айфона на по-висока цена от 199-те долара, обявени например за Франция, за да си гарантира печалби.

Коментар