Искат поне 50% тежест на цената в търговете

В методиката за оценяване на офертите в процедури по ЗОП критерият предложена цена винаги да има минимум 50% тежест при определяне на точките на всеки участник. Тази позиция продължава да защитава министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, подкрепен и от Парламентарната група на НДСВ, съобщават от МДААР.
Министърът предлага мярката да влезе в промените на Закона за обществените поръчки, които ще се обсъждат днес на заседание на Министерския съвет.
„ЗОП съществува, за да брани парите на данъкоплатците. Публичният сектор трябва да получи качествени продукти и услуги на ниски цени. Не е правилно да има методика, според която цената няма абсолютно никакво значение и винаги високата цена да печели”, коментира Василев.
Той признава, че ниската цена невинаги гарантира добро качество, защото теоретично и най-неопитната и некачествена фирма може да даде най-висока цена. “Разумното е тя да не бъде предпочетена от оценителната комисия", посочва министърът.
Ако цената има тегло само 40% в процедурата, а останалите 60% са за качество, може да се стигне до парадокс дадена фирма да спечели с каквато и да е цена – 10 млн. или 100 млн., коментира Николай Василев, давайки за пример строителен търг, където подобно оценяване не може да спази принципа за икономически най-изгодната оферта.

Коментар