Холандски учени създават квантов компютър

Квантовите изчисления могат да ускорят значително решаването на сложни задачи като разбиване на кодове

Квантовите изчисления могат да ускорят значително решаването на сложни задачи като, например, разбиването на кодове

Intel планира да инвестира 50 млн. долара и да предостави технически ресурси и поддръжка на холандски изследователи, които разработват квантов компютър. Съвместният проект с Техническия университет Делфт и Организацията за приложни изследвания ще продължи 10 години, съобщи компанията.

Квантовите изчисления са много важна изследователска област, но не е по силите на една-единствена компания или организация да постигне забележим успех в нея, отбелязва Intel. Ето защо процесорният гигант набляга на съвместни проекти за развитие на квантовите технологии, които могат да разширят значително възможностите на високо-производителните компютри.

Квантовите компютри привличат все по-голям интерес напоследък. Счита се, че те могат да ускорят решаването на задачи, които са доста трудни за обикновените компютри – например, разбиване на кодове, създаване на нови лекарства, изкуствен интелект и др.

Информацията в тези компютри се представя чрез квантови битове (кубити), които могат да съществуват в няколко състояния по едно и също време. Това позволява паралелно изпълнение на голям брой операции и драстично повишаване на скоростта за решаване на сложни задачи.

Коментар