Apple залага на голям таблет iPad Pro

Apple ще се опита да раздвижи продажбите на таблети с голям модел iPad Pro. Новото устройство, представено вчера в Сан Франциско, има екран с диагонал 12,9 инча и работи под управление на операционна система iOS 9.

ipad_pro_1

Дисплеят използва технология Oxide TFT, благодарение на която таблетът е тънък само 6,9 мм, при тегло 712 грама. Резолюцията на iPad Pro достига 2732х2048 пиксела, което означава гъстота 264 пиксела на инч.

Основната камера iSight има резолюция 8 мегапиксела и максимална диафрагма F/2.4. В оптичната схема на обектива са налични пет лещи. Предната камера се базира на сензор с резолюция 1,2 мегапиксела. Предвиден е и скенер на пръстови отпечатъци.

ipad_pro_2

iPad Pro разчита на процесор A9X, който, според Apple, увеличава значително производителността. Батерията с мощност 38,5 ватчаса осигурява до 10 часа време за автономна работа. Правят впечатление и четирите високоговорителя.

Новият таблет не се различава от Air само по габаритите. Така например, сериозен коз е цифровото перо Pencil, което, подобно на графичните таблети, отчита силата на натиск и наклона на стилуса. Pencil се зарежда светкавично направо от таблета през интерфейс Lightning, а вградената батерия обезпечава до 12 часа работа.

ipad_pro_3

За работа с цифровото перо са предвидени и съвършено нови приложения, разработвани от Adobe. Те позволяват създаване на лога, обработка на снимки, рисуване и др. Странно е, че таблетът не разполага с гнездо за стилуса.

iPad Pro ще излезе на пазара през ноември на цена от $800 долара за модел с 32GB флаш памет и $950 за вариант със $128GB. И двете устройства нямат модем за мобилна мрежа, но такъв е предвиден във версията на таблета с цена $1080, която включва 128GB памет.

Стилусът Pencil се продава отделно за $100, а срещу $170 потребителите могат да си купят фирмен калъф Smart Keyboard с клавиатура.

Коментар