Двойно по-голям размер за приложенията в Google Play

Разработчиците на Android приложения вече могат да качват в Google Play инсталационни файлове с размер до 100 MB

Разработчиците на Android приложения вече могат да качват в Google Play инсталационни файлове с размер до 100 MB

Google предприе важна промяна в политиката за онлайн магазина Google Play, която ще улесни разработчиците на приложения за Android.

Максималният размер на инсталационните APK файлове се повишава от 50 до 100 мегабайта, което ще позволи създаване на по-сложни игри и приложения.

Принципно, ограничението цели да принуди разработчиците да търсят по-ефективни начини за оптимизация на програмния код и така да контролират размера на приложенията.

Второ, ограничението е в полза и на потребителите, тъй като процесът на зареждане и инсталиране на приложения с малък размер протича по-бързо, а самите програми заемат по-малко място в паметта на смартфоните и таблетите, която обикновено не е голяма.

Максималният размер на APK файла за Android 3.2 и по-ниски версии остава 50 MB, но лимитът за APK за Android 4.0 и по-високи версии е увеличен два пъти и вече възлиза на 100 MB.

Както и досега, разработчиците на софтуер нямат възможност да обезпечат поддръжка на всички целеви устройства с един APK – те трябва да публикуват в Google Play и допълнителни APK за тази цел.

Коментар