AMD пусна следващо поколение Opteron чипове

AMD пусна следващо поколение Opteron чипове
Новите сървърни процесори ще конкурират Xeon на Intel
15/08/2006
AMD, производителят на процесори и най-голям конкурент на Intel, пусна днес на пазара следващо поколение сървърни чипове Opteron. Компанията се надява с нейните “Rev F” процесори да се противопостави успешно на последните Xeon чипове на Intel.
Rev F Opteron използва две ядра и предлага възможности за виртуализация и по-бърза памет. Процесорите работят на 2.6GHz и са съвместими с новия AMD Socket F.
Очаква се компании от ранга на HP, Sun и IBM да пуснат сървъри с новия Opteron. Цените на процесора ще варират от $255 за най-ниските модели в количества по 1000 до $2,649 за най-бързите, съобщава news.com.
AMD стъпи на пазара за сървърни чипове през 2003 година и в момента държи 26% дял от продажбите на x86 процесори в този сегмент, според последно проучване на Mercury Research. Основният играч Intel обаче наскоро пусна новите си процесори Xeon 5100 "Woodcrest", които рязко вдигат производителността, като същевременно запазват ниска консумацията на мощност.
Intel също така със сигурност ще изпревари AMD при четириядрените сървърни процесори. Очаква се гигантът да ги пусне няколко месеца по-рано от своя конкурент, вероятно в края на тази година. AMD планира старта на четириядрените си процесори Opteron към средата на 2007 г.

Коментар