Илон Мъск замисля електрически самолет

Американският предприемач Илон Мъск, създател на компанията за електромобили Tesla, както и на фирмата за космически кораби SpaceX, работи по още един доста интересен проект – електрически самолет.

В интервю за Tonik Wire Мъск споделя, че възнамерява да създаде компания, която се занимава с въздушна електрическа техника. Става въпрос за свръхзвуков самолет с функция за вертикално излитане и кацане с помощта на електрическа тяга. Нещо повече, Илон Мъск твърди, че вече разполага с необходимия дизайн на подобен самолет.

Известно е също така, че Tesla разработва в момента самоуправляем електромобил. Освен колите атмосферата замърсяват и други превозни средства, вкл. самолети, кораби, строителна техника и т.н., а Tesla очевидно си поставя амбициозна цел да спре този процес.

В близко бъдеще Tesla вероятно ще предлага на пазара не само електрически коли, но и електрически самолети и вертолети. По думите на Мъск, самолетите и корабите, както и всички останали видове транспорт ще преминат напълно на електрическа основа.

Коментар