DevOps намалява „прегарянето” на служителите

Мартин Кулов, председател на УС на Асоциацията на софтуерните инженери, откри първата по рода си у нас конференция за DevOps практики

Мартин Кулов, председател на УС на Асоциацията на софтуерните инженери, откри първата по рода си у нас конференция за DevOps практики

Досущ като във всяка друга индустрия, където работните часове са дълги, темпото е бързо, а залозите високи, ИТ операциите са сфера, засегната в голяма степен от „прегаряне” на служителите. Това се отразява негативно на работодателите и влошава „икономическото здраве” на компаниите. Стресът на работното място коства милиарди всяка година във вид на разходи, които идват от болнични, дългосрочна нетрудоспособност и текучество.

Доклад на Puppet Labs за състоянието на DevOps от 2015 година разкрива, че DevOps практиките в софтуерната индустрия са силно свързани с ИТ производителността и ефективността на организациите, както и с по-ниските нива на „прегаряне”. Това, според експертите, не е никак изненадващо: нормално е специалистът да се чувства добре на работното си място, когато има ефективен екип и знае, че допринася за високата производителност.

Организационната култура играе ключова роля тук. Работната среда, която осигурява подкрепа и уважение към труда на всекиго, зависи от мениджърите, които могат да насърчават подобряването на културата чрез създаване на среда без обвинения. От изключително значение е мениджърите да развиват корпоративна култура на непрекъснато обучение, включително чрез поучаване от неуспехите.

От най-голямо значение е създаването на ясно усещане за уважение, подкрепа, съвместна работа и споделено натоварване, което дава на отделните служителите по-голямо чувство за цел и стойност на това, което правят. Ефектът, измерен в подобрената производителност, качество, надеждност и сигурност, е осезаем и за крайните потребители.

„В крайна сметка вашият софтуер е същият като поведенческата култура на вашата компания”, каза Джон Уилис, водещият лектор на конференцията ASE DevOps 2015, която бе организирана днес в СТЦ Интерпред от Асоциацията на софтуерните инженери у нас. Това е и причината, поради която в последните няколко години DevOps съзрява бързо и скоростно се превръща в част от основната ИТ култура.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „DevOps намалява „прегарянето” на служителите”

добавете коментар...

  1. :p

    #анонимния: Абсолютно си прав!
    а това е copy/paste от програмата за детските градини за умствено изостанали деца:
    “От най-голямо значение е създаването на ясно усещане за уважение, подкрепа, съвместна работа и споделено натоварване, което дава на отделните служителите по-голямо чувство за цел и стойност на това, което правят. “

  2. Anonymous

    Евтини рекламни послания 🙂

    Прегарянето на хората е свързано единствено с некадърност на меринджеите, това включва и техническите, познати като “тийм лидърс”.

Коментар