Китай създава полупроводников гигант

Китай крои амбициозни планове за развитие на производството на полупроводникови чипове

Китай крои амбициозни планове за развитие на производството на чипове

Китайският производител на чипове Tongfang Guoxin Electronics, част от държавния холдинг Tsinghua Unigroup, обяви план за привличане на инвестиции в размер на 12 млрд. долара. В резултат на това компанията ще се превърне в гигант в полупроводниковата индустрия.

Инвестиционният план предвижда построяване на завод за производство на памети на стойност около 9,4 млрд. долара, покупка на дял от тайванската компания Powertech Technology (PTI) за 596 млн. долара и поглъщане на доставчици на чипове за 2,5 млрд. долара, съобщи DigiTimes.com.

Tsinghua ще се съсредоточи върху развитието на бизнеса с памети NAND flash. В момента Китай реализира план за заместване на вносната полупроводникова продукция със собствена и инвестира в разработка на чипове, вкл. чрез покупка на компании.

Холдингът вече притежава два големи китайски производителя на чипове – Spreadtrum и RDA Microelectronics. Ръководството на Tsinghua крои планове да обедини тези две компании с тайванската MediaTek, за да конкурира по-успешно американската Qualcomm, която е лидер при чиповете за смартфони.

Подобно сливане обаче се натъква на пречки от страна на Тайван. Правителството на страната наложи ограничения на китайските инвестиции в местно производство на полупроводникови чипове.

Коментар