Винт Сърф иска държавна намеса в интернет

Правителствата трябва да регулират глобалната мрежа така, както другите обществени ресурси, например автомагистралите, препоръча бащата на интернет Винт Сърф в интервю за TechCrunch.com.

Предложението на главния интернет експерт в Google беше наречено от журналистите национализация на мрежата. Властите биха могли да изнесат предоставянето на интернет услуги извън рамките на конкурентното поле, смята още Сърф, но без да уточнява как това ще подобри ефективността на услугите.

Дерегулацията на отрасъла е неправилен път на развитие, заяви бащата на интернет дни по-рано в онлайн изданието BetaNews. Според него, законът трябва да задължи телекомуникационните и кабелните компании да споделят своите инфраструктури, което ще осигури мрежова независимост и ще възпре блокирането на трафика.

Сърф дава за пример споразумение от 2005 година между Бритиш Телеком и правителствения регулатор Ofcom, което раздели телекомуникационния гигант на две части, едната от които се занимава с широколентов достъп и неговата препродажба на други провайдери на конкурентни цени.

Коментар